Perspektif Pelajar dan Graduan Pengajian Tinggi di Malaysia Terhadap Keperluan Profesionalisme: Kajian Kes Pendidikan Seni bina - ismail, alice (Advances in Humanities and Contemporary Studies, 2024)
Pendidikan senibina adalah penting untuk menghasilkan profesion arkitek yang bertanggungjawab untuk mewujudkan persekitaran yang berkualiti pada abad ke-21. Oleh itu, pendidikan senibina harus holistik, menangani keperluan graduan senibina dengan enam sifat: etika dan kerohanian, kemahiran kepimpinan, identiti kebangsaan, kemahiran bahasa, kemahiran berfikir, dan pengetahuan untuk memenuhi keperluan industri dan pasaran semasa selari dengan kehendak dasar negara. Walau bagaimanapun, tidak banyak kajian terdahulu yang disediakan mengenai pendidikan senibina di Malaysia, dari perspektif pelajar untuk berpegang kepada profesion seorang arkitek. Kebanyakan kajian lepas hanya memberi tumpuan kepada kaedah pedagogi pembelajaran dan penilaian studio senibina, penerapan teknologi dalam pendidikan senibina, elemen keusahawanan dalam pendidikan seni bina, dan kepentingan nilai kemampanan dalam kurikulum senibina. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti perspektif pelajar seni bina di universiti swasta dan awam serta menggariskan cadangan untuk menambah baik kurikulum pendidikan senibina semasa bagi melahirkan graduan senibina yang lebih baik. Metodologi yang digunakan melibatkan gabungan penyelidikan kuantitatif. Skop pengajian hanya tertumpu kepada program senibina tertakluk kepada pengiktirafan LAM (Majlis Arkitek Malaysia) Bahagian I dan II. Penemuan ini menggariskan keperluan untuk pengajaran dan pembelajaran yang berkualiti, menekankan kemahiran generik untuk melahirkan graduan dengan nilai kebolehpasaran yang tinggi pada abad ke-21.