Strategi Pengajaran Pendidikan Islam Pendidikan Khas - mustafa, norafizah; Nursafra Mohd Zhaffar (Advances in Humanities and Contemporary Studies, 2024)
Kajian ini membincangkan kepentingan dan keberkesanan strategi pengajaran dalam Pendidikan Islam khusus untuk murid berkeperluan pendidikan khas di Malaysia. Pendidikan Islam memainkan peranan penting dalam membentuk akhlak serta perkembangan holistik murid. Namun, dalam konteks pendidikan khas, pendekatan dan teknik pengajaran perlu disesuaikan bagi memastikan setiap murid dapat mencapai potensi penuh mereka. Kajian ini meneliti beberapa teknik pengajaran seperti sumbang saran, bercerita, perbincangan, demonstrasi dan main peranan, serta bagaimana teknik-teknik ini dapat diadaptasi untuk memenuhi keperluan murid berkeperluan khas. Penekanan diberikan pada pendekatan pemusatan murid dan pemusatan guru yang memastikan pengajaran yang lebih terstruktur dan berfokus. Kesimpulannya, strategi pengajaran yang efektif dalam pendidikan Islam untuk murid berkeperluan khas bukan sahaja perlu memenuhi keperluan akademik, tetapi juga memainkan peranan penting dalam membentuk moral dan akhlak murid melalui pendekatan yang inklusif dan adaptif.