Peranan Indonesian Community Centre (Icc) Dalam Memperjuangkan Pendidikan Dan Pembinaan Akhlak Kanak-Kanak Pekerja Migran Indonesia (PMI) Di Malaysia - Lasmi, Lasmi (Advances in Humanities and Contemporary Studies, 2023)
ICC Muar beroperasi dengan tujuan untuk memberikan pelayanan pendidikan untuk anak-anak PMI di kawasan sekitar. Maklumat dan input berkenaan dengan peranan ICC Muar dalam pendidikan dan pembinaan akhlak anak-anak PMI tidak banyak dijumpai. Oleh itu, kajian ini dijalankan dengan tujuan untuk mengenal pasti maklumat dan input yang berkaitan dengan aktiviti pembelajaran dan pembinaan akhlak di ICC Muar. Kajian yang dijalankan ini merupakan kajian kualitatif yang menggunakan kaedah temu bual dengan menggunakan PMI dan pegawai KJRI Johor Bahru sebagai responden. Hasil temu bual yang dijalankan menunjukkan pelbagai aktiviti pembelajaran yang dijalankan dan bukti adanya pembentukan akhlak dalam kalangan anak-anak PMI di ICC Muar. Masih terdapat ICC lain dan aspek lain berhubungan dengan peranan ICC Muar yang belum dikaji dan diteliti yang semestinya boleh memantapkan kajian ini.