Impak Integrasi Kecerdasan Buatan (AI) Terhadap Prestasi Akademik : Satu Tinjauan Literatur - Redzuan, M. D. Darwisy; Zamri, M. N. Fikri; Khaled, A. Yusuf; Supian, A. A’qilah; Ishar, S. S. Salamah; M.Nasir, M.Khalid (Advances in Humanities and Contemporary Studies, 2026)
Perkembangan yang pesat dalam medan digital terutamanya dalam bidang kecerdasan buatan (AI) telah merevolusikan kaedah pengajaran dan pembelajaran. Kekuatan teknologi AI dilihat pada keupayaanya untuk bertindak dan memberi respon dengan kadar segera yang berpotensi membantu proses pembelajaran dengan menyediakan sebuah mod yang adaptif. Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti jenis teknologi AI yang paling kerap digunakan dalam konteks akademik, menganalisis impak penggunaan AI terhadap prestasi akademik pelajar serta menjelaskan kepentingan penggunaan AI secara beretika dan berstrategi dalam pendidikan, seterusnya menyediakan panduan umum kepada pendidik dan pelajar tentang cara memanfaatkan AI secara berkesan tanpa menjejaskan kualiti pembelajaran. Kajian ini menggunakan kaedah kuantitatif untuk mengumpul data mengenai objektif kajian dan analisis literatur terhadap kajian lepas yang membincangkan penggunaan AI dalam pendidikan dan kesannya terhadap pencapaian akademik. Dapatan kajian mendapati ramai pelajar mengambil manfaat daripada AI ini untuk menghasilkan pembaharuan dalam pendidikan untuk dimanfaatkan oleh masyarakat. Namun begitu, isu integriti akademik, kekurangan interaksi manusia serta cabaran etika dan teologi menjadi perdebatan dalam topik ini.