Sistem Pengurusan Maklumat Pemprosesan Ayam Pedaging - RUSLAN, RUSMA ANIEZA; ARBAIY, NUREIZE (Applied Information Technology And Computer Science, 2024)
Penternakan merupakan salah satu industri penting negara khususnya membekalkan sumber makanan melalui penternakan. Pengurusan perniagaan ini adalah sangat penting dari pelbagai aspek, termasuk kualiti, kemajuan dan daya saing. Pada masa kini, pengusaha kilang menggunakan perisian Ms. Excel sebagai perisian utama dalam merekodkan maklumat. Dari sudut pengurusan data dan maklumat, kaedah penyimpanan secara borang kertas dan fail adalah efisien untuk jumlah data dengan skala kecil. Tetapi, dengan pertambahan kuantiti item yang diproses, produk yang dihasilkan dan bilangan tahun yang bertambah, maka semakin banyak borang yang perlu diisi dan disimpan. Ini akan mengakibatkan peningkatan kos penyimpanan dan pengurusan data yang sukar dan memerlukan masa. Maka, satu sistem pengurusan maklumat telah dibangunkan bagi membantu mengendalikan pengurusan maklumat berkaitan rekod pemprosesan ayam pedaging. Sistem ini menyediakan antaramuka dan pangkalan data untuk menyimpan maklumat mengenai jual beli ayam dan pemprosesan ayam. Sistem ini dibangunkan dengan metodologi prototaip, bahasa pengaturcaraan PHP dan MySQL. Kesimpulannya, sistem ini berfungsi untuk memudahkan pekerja dan majikan dalam mengendalikan maklumat mengenai jual beli ayam dan pemprosesan ayam dengan cara yang lebih sistematik.