Aplikasi Tempat Letak Kenderaan Pintar SecurePark untuk Kolej Perwira UTHM - Sabahaudin, Muhammad Faizul Najmi; Ab Aziz, Mohamad Firdaus (Applied Information Technology And Computer Science, 2024)
Aplikasi Tempat Letak Kenderaan Pintar SecurePark Untuk Kolej Perwira UTHM merupakan usaha inovatif membangunkan aplikasi tempat letak pintar khusus untuk Kolej Perwira UTHM. Matlamatnya adalah untuk menyelesaikan masalah pengurusan tempat letak dan meningkatkan keselamatan di kolej dengan menggabungkan teknologi Internet of Things (IoT). Aplikasi ini menyediakan maklumat secara langsung tentang tempat letak yang tersedia, dengan bantuan integrasi pengesan inframerah. Selain kemudahan, aplikasi ini juga dicipta untuk meningkatkan keselamatan kenderaan di kolej melalui integrasi pengesan inframerah untuk memastikan persekitaran tempat letak yang selamat untuk kolej. Aplikasi ini menunjukkan kegunaan praktikal IoT dalam menyelesaikan masalah, mempamerkan bagaimana IoT dapat mengubah pengurusan fasiliti institusi dan menekankan kepentingan menggunakan teknologi untuk mengatasi cabaran harian dan bagaimana IoT dapat mencipta persekitaran institusi yang selamat, dan efisien. Akhir sekali, Aplikasi Tempat Letak Kenderaan Pintar SecurePark Untuk Kolej Perwira UTHM boleh menjadi inspirasi untuk projek serupa disamping boleh ditambahbaik di universiti lain dan ruang awam, menunjukkan skalabiliti dan adaptabiliti dalam penyelesaian IoT dalam pelbagai persekitaran.