Aplikasi Foodie Untuk Majlis Bandaraya Johor Bahru - Bin Marzuki, Mohammad Faiz; Sulaiman, Rabatul Aduni (Applied Information Technology And Computer Science, 2023)
Abstrak: Pada tahun 2020, telah berlaku satu pandemik yang disebabkan oleh virus Covid-19 yang telah menjangkiti seluruh dunia. Oleh kerana itu, kerajaan Malaysia telah mengeluarkan satu arahan dimana semua rakyat untuk duduk di rumah. Hal ini telah memberi kesan terhadap semua sektor termasuklah sektor jual beli makanan. Terdapat banyak medan selera terpaksa ditutup. Walaubagaimanapun, pihak kerajaan telah membenarkan proses jual beli makanan untuk dibuka semula. Akan tetapi, pengunjung di medan selera Majlis Bandaraya Johor Bahru makin berkurang. Dengan ini, satu aplikasi tempahan makanan secara dalam talian dibangunkan untuk memberi kemudahan kepada seluruh warga Johor Bahru serta peniaga di medan selera Majlis Bandaraya Johor Bahru. Metodologi yang digunakan bagi membangunkan aplikasi ini ialah metodologi Prototaip. Aplikasi ini dibangunkan dengan menggunakan perisian pengarangan Visual Studio Code, Android Studio, Firebase dan juga sistem pengoperasian Windows 11. Diharapkan aplikasi ini berjaya dibangunkan dan dapat memudahkan proses tempahan makanan kepada para pengguna. Kata kunci: Aplikasi tempahan makanan, Covid-19, medan selera, atas talian, Majlis Bandaraya Johor Bahru. Abstract: In the year 2020, there is a pandemic. The cause of the pandemic is Covid-19 viruses which affected the whole world. Therefore, the Malaysian government released instructions on where people should stay at home. This matter causes many food stalls to be forced close. However, the government has allowed the buying and selling process of food to be open again. But the number of visitors at Majlis Bandaraya food courts keeps decreasing. So, an online food ordering application has been developed to ease residents of Johor Bahru and food sellers at Majlis Bandaraya Johor Bahru food courts. The methodology that has been used to develop this application is Prototype Model. This application has been developed using software Visual Studio Code, Android Studio, Firebase and Windows 11 operating system. By having this application. hopefully, it can help facilitate the food ordering process for consumers. Keywords: Food ordering application, Covid-19, food courts, online, Majlis Bandaraya Johor Bahru