Aplikasi #KitaJagaMeowdanWoo - Romli, Muhammad Razif; Mohd Yusof, Munirah (Applied Information Technology And Computer Science, 2023)
Abstrak: Dasawarsa ini, pet adoption dan kebajikan kucing atau anjing tidak asing lagi di Malaysia. Di Malaysia, para pencinta haiwan mula menubuhkan kelab atau rumah perlindungan haiwan sebagai medium untuk menjaga kebajikan haiwan ini. Dengan hanya menggunakan platform sedia ada iaitu platform media sosial, perkara mengenai kebajikan haiwan ini sukar mendapat capaian. Dengan kemajuan teknologi yang pesat membangun, satu aplikasi telefon pintar dibangunkan untuk kegunaan pencinta haiwan khususnya kucing atau anjing. Model metodologi yang digunakan untuk membangunkan aplikasi ini ialah model Agile. Pembangunan aplikasi ini memberikan kemudahan kepada pengguna atau pencinta kucing dan anjing untuk memberikan pertolongan dan meminta pertolongan jika terjumpa haiwan-haiwan ini dalam kesusahan. Bukan itu sahaja, membantu pemilik-pemilik haiwan untuk meminta bantuan jika memerlukan bantuan apabila haiwan kesayangan mereka berada dalam masalah. Kata kunci: Haiwan Angkat, Pencinta Haiwan, Aplikasi Telefon Pintar, Agile, Kebajikan Haiwan Abstract: On this decade, pet adoption and cat or dog welfare is no stranger to Malaysia. In Malaysia, animal lovers began to set up clubs or animal shelters as a medium to take care of the welfare of these animals. By only using the existing platform, which is the social media platform, animal welfare are difficult to access. With the rapid advancement of technology, a smartphone application was developed for the use of animal lovers especially cats or dogs. The model used to develop this application is the Agile model. The development of this application provides convenience to users or cats and dogs lover to provide help and ask for help if they come across these animals in trouble. Not only that, help pet owners to ask for help if their pet is in trouble. Keywords: Pet Adoption, Animal Lover, Mobile Application, Agile, Animal Welfare