Sistem Kotak Pintar Berasaskan IoT Bagi Peti Pos - SHAHRUL AIMAN BIN RASHID,; Darman, Rozanawati (Applied Information Technology And Computer Science, 2024)
Sistem Kotak Pintar berasaskan Internet of Things (IoT) ialah sejenis sistem pengesahan penghantaran bungkusan automatik yang menggunakan teknologi (IoT) untuk memudahkan penerimaan dan penyimpanan bungkusan. Sistem Kotak Pintar IOT menggunakan kotak yang selamat dan boleh dikunci yang dilengkapi dengan sensor dan disambungkan ke Internet. Apabila bungkusan dihantar, sistem menghantar pemberitahuan kepada penerima, yang kemudiannya boleh menggunakan kad Radio Frequency Identification (RFID) untuk membuka kunci kotak dan mendapatkan semula bungkusan. Sistem juga mempunyai keupayaan untuk menghantar data bungkusan semasa ia dihantar dan menyediakan kemas kini masa nyata kepada penerima bagi tujuan laporan. Penggunaan sistem Sistem Kotak Pintar IOT boleh membantu mengurangkan risiko kecurian bungkusan dan meningkatkan kecekapan penghantaran bungkusan.