Aplikasi Perancang Pelancongan Negeri Johor Berasaskan Android - Mohd Fauzi, Muhammad Adam Zikri; Hafit, Hanayanti (Applied Information Technology And Computer Science, 2024)
Abstrak: Projek perancang pelancongan di negeri Johor ini adalah sebuah aplikasi peranti mudah alih berasaskan android yang berkonsepkan “travel” atau pelancongan yang memberi perkhidmatan informasi, merancang pelancongan dan banyak lagi. Projek ini bertujuan untuk membantu para pelancong dalam memberi informasi berkaitan tempat yg mereka kunjungi ketika mereka melancong ke negeri Johor. Di dalam projek ini, metodologi model prototaip telah digunakan bagi keseluruhan projek ini. Seterusnya, Flutter dan Dart dipilih sebagai rangka projek dan bahasa pengaturcaraan dalam membina aplikasi ini manakala Firebase adalah pangkalan data yang digunakan. Aplikasi yang akan dibangunkan ini dapat membantu pelancong-pelancong di Malaysia terutamanya rakyat negeri Johor untuk merancang dan mendapat informasi berkenaan tempat pelancongan mereka agar tidak berlakunya masalah dari segi wang dan masa semasa melancong.Abstract: This tourism planner project in Johor is an android-based mobile device application with the concept of "travel" or tourism that provides information services, travel plans and more. This project aims to assist tourists in providing information on the places they will visit when they travel in Johor. In this project, the prototype model methodology will be used for the entire project. Next, Flutter and Dart are selected as project frameworks and programming languages in building these applications while Firebase is the database used. This app will help tourists in Malaysia especially Johor citizens to plan and gain information on their tourist spots so that there are no problems in terms of money and time while travelling.