Sistem Akuaponik Pintar Berasaskan Internet Pelbagai Benda (IoT) - Saiful Masri, Emira Nylea Nastinka; Ramli, Azizul Azhar (Applied Information Technology And Computer Science, 2024)
Akuaponik ialah amalan menanam tumbuhan dan ikan dalam habitat terkawal yang mengedarkan air dan nutrien antara keduanya. Masalah utama yang dihadapi dalam sistem akuaponik sedia ada termasuk kekurangan tenaga kerja untuk mengendalikan sistem setiap hari, ketiadaan teknologi yang berkesan untuk memeriksa dalam tangki ikan, serta kekurangan platform penyimpanan data yang efisien. Objektif projek ini adalah untuk membangunkan aplikasi, prototaip, dan pangkalan data untuk sistem akuaponik. Skop projek termasuk membangunkan satu sistem pengendalian akuaponik, sistem pangkalan data, dan aplikasi pemantauan akuaponik melalui telefon pintar. Projek ini berpotensi untuk mencapai matlamat dan memberi penyelesaian terhadap masalah yang dihadapi dengan jayanya. Kepentingan projek ini adalah untuk memastikan sistem akuaponik dapat beroperasi dengan berkesan tanpa perlu dipantau oleh manusia setiap hari.