Sistem Pengurusan Tempahan Lawatan Kompleks Kraf Johor - Samiran, Nurul Afizah; Hamzah, Mohd Hamdi Irwan (Applied Information Technology And Computer Science, 2021)
Kompleks Kraf Johor (KKJ) merupakan sebuah destinasi persinggahan setempat pelancongan seni ikonik dan budaya tempatan di Johor Bahru. Ramai pelancong dari luar dan dalam negara yang selalu ke KKJ untuk membuat lawatan. Pada masa kini, KKJ masih menerima tempahan lawatan daripada pelanggan dengan kaedah manual seperti panggilan telefon, penghantaran surat dan sebagainya. Antara masalah yang timbul daripada kaedah sedia ada ini ialah maklumat tidak dapat diterima dengan jelas dan betul serta maklum balas antara pihak KKJ kepada pihak pelanggan juga tidak dapat diberikan dengan cepat. Oleh sebab itu, satu sistem pengurusan tempahan lawatan Kompleks Kraf Johor telah dibangunkan bagi menguruskan proses tempahan lawatan daripada pelanggan dengan berpandukan metodologi model air terjun serta menggunakan perisian Notepad++ dan Microsoft Project. Sistem ini dapat menjadikan proses tempahan lawatan ke KKJ dapat diuruskan dengan menggunakan sistem komputer yang lebih teratur dan efisien. Sistem ini dijangka akan memudahkan proses tempahan lawatan daripada pelanggan kepada pihak KKJ dan memudahkan pihak KKJ menguruskan tempahan lawatan daripada pelanggan.