Pembangunan Sistem Pengurusan Maklumat Institut Memandu Kenderaan Darat (IMKEDA) - Fatin Nur Shahira Idris; Norhanim Selamat; Yusnita Abd Rahman (Applied Information Technology And Computer Science, 2022)
Pusat latihan memandu adalah tempat yang menawarkan perkhidmatan untuk belajar memandu bagi sesiapa yang ingin mendapatkan lesen memandu. Sistem Pengurusan Maklumat Institut Memandu Kenderaan Darat (IMKEDA) merupakan sistem yang membantu pengurusan maklumat dan proses pengambilan lesen secara dalam talian.  Pada masa kini, penggunaan sistem pengurusan latihan memandu kurang digunapakai dan masih menggunakan proses secara manual. Hal ini menimbulkan kesulitan terhadap pelajar dan guru memandu. Sistem Pengurusan Maklumat IMKEDA ini dapat memudahkan pencarian dan menyimpan maklumat pelajar dengan lebih selamat. Selain itu, Sistem Pengurusan Maklumat IMKEDA ini dapat menjimatkan masa pelajar bagi proses pendaftaran. Pemilihan metodologi bagi Sistem Pengurusan Maklumat IMKEDA adalah model air terjun. Pemilihan metodologi ini adalah kerana ianya lebih tersusun dan mengikut turutan. Bagi menyiapkan projek ini, perisian yang digunakan adalah Windows 10, MySQL, Hypertext Markup Language (HTML5), dan Hypertext Preprocessor (PHP). Oleh itu, pembangunan Sistem Pengurusan Maklumat IMKEDA berjaya dibangunkan berdasarkan hasil keputusan dari pengguna yang menguji sistem ini.The driving training center is a company that offers services to learn driving for anyone who wants to get a driver's license. The IMKEDA Driving Institute Information Management System is a system that assists in the online management of information and licensing process. Nowadays, the use of online driving training management system is less widely used and still uses manual process. This situation difficulties for students and instructors for each process. The system can facilitate the search and store student information more securely. In addition, the system can save students time to register. The methodology used for system is a waterfall model. The choice of this methodology because it is more structured and sequential. To complete this project, software is used such as Windows 10, MySQL, Hypertext Markup Language (HTML5), and Hypertext Preprocessor (PHP). Therefore, the development of this system was successfully developed based on the results from users who tested this system