Tahap Sosialisasi Politik Mahasiswa Melayu di Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) Pasca Pelaksanaan Undi 18 - Nur Azah Razali; Asbah Razali; Mohd Syariefudin Abdullah; Noranifitri Md Nor; Nurulhuda Aseri (Human Sustainability Procedia, 2024)
Kajian ini meneliti tahap sosialisasi politik mahasiswa Melayu di Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) selepas pelaksanaan Undi 18, yang menurunkan usia kelayakan mengundi kepada 18 tahun melalui Rang Undang-Undang (RUU) Perkara 119 Pindaan 2019. Perubahan ini memberi peluang kepada mahasiswa Melayu untuk terlibat secara langsung dalam politik serta meningkatkan kesedaran dan minat mereka terhadap isu politik. Berdasarkan teori sosialisasi politik, agen seperti institusi pendidikan, keluarga, rakan sebaya, dan media memainkan peranan penting dalam membentuk kesedaran politik. Kajian ini menggunakan pendekatan kuantitatif untuk mengukur tahap penglibatan politik mahasiswa serta impak agen sosialisasi utama. Hasil kajian ini diharapkan dapat memberikan pandangan tentang peranan Undi 18 dalam memperkukuhkan penyertaan politik mahasiswa Melayu di Malaysia.