Tradisi Memajangkan Foto Ungku Saliah Sebagai Penarik Rezeki dalam kalangan Masyarakat Nagari Sungai Sariak, Indonesia - Sandra Yulita; Saputra, Edriagus; Arwansyah Kirin; Rengga Irfan (Human Sustainability Procedia, 2025)
Tradisi memajangkan foto Ungku Saliah seorang tokoh agama dan spiritual yang dihormati di Nagari Sungai Sariak merupakan satu amalan menarik dalam kajian Living al-Qur’an. Kajian ini bertujuan untuk memahami konteks, makna dan kesan spiritual daripada tradisi tersebut serta hubungannya dengan prinsip-prinsip ajaran Islam. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif dengan kaedah fenomenologi. Data diperoleh melalui pemerhatian, temu bual mendalam dan dokumentasi. Proses analisis data melibatkan tiga tahap: penurunan data (reduksi), penyusunan data dan penarikan kesimpulan. Hasil kajian menunjukkan bahawa amalan memajangkan foto Ungku Saliah difahami oleh masyarakat setempat sebagai satu bentuk penghormatan terhadap ulama, peringatan terhadap jasa dan pengorbanannya serta sebagai medium spiritual dalam bertawassul kepada Allah SWT. Tradisi ini sarat dengan nilai-nilai Islam seperti penghormatan kepada tokoh agama dan pengakuan terhadap kekuasaan Allah sebagai satu-satunya pemberi rezeki. Masyarakat disarankan untuk meluruskan niat dalam amalan ini agar ia kekal berada dalam batasan tauhid dan tidak tersasar kepada perbuatan yang bertentangan dengan ajaran Islam.