Integriti sebagai Asas Umran: Nilai, Akhlak Pemerintahan dan Kelestarian Institusi - Halim, Harliana; Md Rapee, Farah Deena; Mohd Zin, Adila; Ngu, Chien Jing; Razali, Nur Azah (Human Sustainability Procedia, 2025)
Makalah ini membincangkan integriti sebagai asas utama kepada umran (peradaban) melalui hubungan antara nilai etika, akhlak pemerintahan dan kelestarian institusi. Kajian ini berpaksikan teori Ibn Khaldun yang menegaskan bahawa keadilan dan amanah merupakan prasyarat kepada kemakmuran tamadun, manakala kezaliman dan rasuah menjadi punca utama keruntuhan sosial. Berdasarkan analisis dokumen dan kajian kes, kajian ini memperkenalkan satu kerangka konseptual baharu iaitu Matriks “Integriti–Umran”, yang merangkumi tiga dimensi utama: (i) nilai (norma etika dan kepimpinan berintegriti), (ii) proses (kapasiti pelaksanaan dan sistem sokongan), dan (iii) akauntabiliti (pengawasan, ketelusan dan penguatkuasaan). Hasil kajian menunjukkan bahawa kelestarian institusi bergantung pada keseimbangan antara ketiga-tiga dimensi ini. Apabila nilai etika dihayati, proses pelaksanaan mantap, dan akauntabiliti dijamin, integriti institusi dapat mewujudkan kepercayaan warga, meningkatkan keberkesanan tadbir urus, serta menyumbang kepada pembangunan umran yang lestari. Kajian ini turut mencadangkan langkah dasar bagi memperkukuh pelaksanaan integriti di institusi pendidikan tinggi, termasuk pengarusperdanaan pendidikan etika, penambahbaikan struktur integriti nasional, dan penerapan teknologi digital bagi ketelusan serta pemantauan. Kesimpulannya, makalah ini menegaskan bahawa integriti bukan sekadar prinsip moral, tetapi merupakan jiwa kepada kelangsungan peradaban dan legitimasi institusi