Modal Digital: Perspektif Pembangunan Komuniti Berasaskan Aset - Mohd Ali, Adi Syahid; Tuan Sembok, Tuan Muhammad Zukri (Human Sustainability Procedia, 2021)
Artikel ini membahaskan konsep modal digital secara teoritikal. Teori pembangunan komuniti berasaskan aset telah digunakan untuk membahaskan konsep modal digital untuk menjelaskan potensi-potensi digital dalam komuniti. Modal digital dibahagikan kepada modal insan digital, modal sosial digital, modal fizikal digital dan modal budaya digital. Modal-modal ini penting dalam era komuniti digital supaya potensi digital dalam kalangan komuniti mampu dipetakan dengan baik untuk menjadi panduan kepada proses pembinaan kapasiti seterusnya menghasilkan pendayaupayaan dalam bentuk tertentu.