Kokurikulum UTHM Memposisikan Mahasiswa Profesional - Ismail, Fadillah; Nor Azwa Mohammad; Norfaizah Ismail (Human Sustainability Procedia, 2022)
Aktiviti kokurikulum memainkan peranan penting dalam membangunkan kemahiran insaniah dan membantu pelajar ke arah kejayaan. Penyertaan aktif dalam aktiviti kokurikulum memberi kesan positif kepada kejayaan mereka sama ada dalam pencapaian akademik, pembangunan kemahiran dan kebolehpasaran graduan. Oleh itu, sebuah kajian deskriptif telah dijalankan ke atas mahasiswa UTHM bagi menilai keberkesanan kokurikulum yang dijalankan secara atas talian melalui pengedaran link google form di awal semester dan pada minggu ke-14 sebelum berakhir pengajian disetiap semester. Dapatan kajian membuktikan bahawa perkembangan dan peningkatkan dari aspek, pengetahuan, kemahiran dan sikap pelajar terhadap 7 elemen kemahiran insaniah yang diukur sebelum dan selepas mengikuti pengajaran dan pembelajaran selama 14 minggu. Kesimpulannya, kajian ini dilihat sangat penting sebagai satu bukti, rujukan dan input kepada penambahbaikan program kokurikulum yang masih dilaksanakan. Usaha dan pembangunan berterusan harus selari dengan keperluan dan tuntutan semasa bagi membentuk dan memperkasakan lagi kemahiran insaniah dalam diri mahasiswa UTHM kerana ia akan memberikan nilai tambah ke arah pembentukan diri yang lebih kompeten dan berdaya saing.