Rasuah: Pencapaian Persekitaran Bebas Rasuah Melalui Transformasi Kepimpinan Berintegriti - Mohd Zaidi, Muhammad Afham; Maryani, Abdul Aziz; Koh Teck Yuan, Justin; Farok, Muhammad Danial; Ramli, Athirah Batrisyia; Tan Kai Lun; Chong Hou Yi; Yeoh Zi Hui; Razali, Nurul Aimi (Human Sustainability Procedia, 2023)
Rasuah kini menjadi perkara biasa dalam kehidupan seharian kita. Rasuah melibatkan pemberian atau penerimaan rasuah sebagai ganjaran untuk mempengaruhi seseorang melakukan atau tidak melakukan sesuatu yang bertentangan dengan prinsip. Rasuah menjejaskan semua lapisan masyarakat, bukan hanya ahli politik. Pembangunan sesebuah negara dikaitkan dengan sistem pengurusan etikanya. Rasuah boleh menjejaskan reputasi negara, mengurangkan pelaburan asing, dan melambatkan pertumbuhan ekonomi. Pelbagai pandangan termasuk isu politik dan sosial dibincangkan berkaitan rasuah. Isu itu dibangkitkan kerana siasatan dan perbicaraan ahli politik yang menerima atau memberi rasuah. Ketamakan telah menyebabkan hilangnya tanggungjawab dan integriti diri. Ini telah menyebabkan hilangnya kepercayaan masyarakat terhadap pemimpin. Oleh yang demikian, fokus bagi kajian ini adalah untuk menganalisis punca-punca penglibatan ahli-ahli politik dalam aktiviti rasuah. Selain itu adalah menghuraikan impak daripada aktiviti rasuah yang dilakukan terhadap negara, ekonomi dan masyarakat. Manakala objektif yang terakhir adalah membiacarakan usaha-usaha yang efektif dan sistematik untuk mengurangkan gejala rasuah politik di Malaysia. Kajian ini penting kerana ia mengumpul dan membentangkan data dan statistik rasmi daripada agensi kerajaan Malaysia yang bertanggungjawab membanteras rasuah iaitu Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Dengan menganalisis data ini, orang ramai boleh memperoleh pemahaman yang lebih baik tentang aktiviti rasuah dan ahli politik yang terlibat dalam rasuah. Kajian ini terbahagi kepada enam bahagian iaitu membincangkan etika dan kepelbagaian masyarakat di Malaysia, kebaikan dan keburukan kepelbagaian ini, kelebihan etika dan beradab kepelbagaian dalam mewujudkan keharmonian, kekurangan dalam mewujudkan keharmonian, pendekatan yang boleh diambil untuk mengekalkan etika dan tamadun yang inklusif dan berpandangan ke hadapan, dan kesimpulan dapatan kajian.