Corak Pengambilan Makanan Kering Dan Basah Oleh Pengguna Malaysia Dalam Tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (Pkp) - Fazrulhelmi Ahmad,; Khairunesa Isa,; Johanisma Jamin,; Nurliyana Rosli, (Human Sustainability Procedia, 2021)
Coronavirus 2019 atau dikenali sebagai COVID-19 telah merebak ke seluruh dunia termasuk negara Malaysia dan menimbulkan kekhawatiran global kerana jumlah kes kematian pesakit yang dijangkiti menunjukkan peningkatan yang ketara. Pemerintah juga telah meminta nasihat dari para pakar untuk memutuskan rantai jangkitan. Oleh kerana jumlah jangkitan di Malaysia meningkat secara mendadak, pemerintah kemudian memutuskan untuk mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Akibat daripada pengumuman ini, sebilangan rakyat Malaysia mengalami situasi pembelian yang panik. Makalah ini menyajikan data deskriptif mengenai tingkah laku pengguna dalam membeli makanan harian terutama bagi makanan kering dan basah setelah tempoh PKP diumumkan. Tinjauan dilakukan di seluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak menggunakan soal selidik terbuka yang diedarkan secara dalam talian (google form).  Seramai 485 orang responden memberikan jawapan yang sah untuk soal selidik dalam talian mengenai penglibatan peserta dalam aktiviti pembelian barang kering dan basahdalam tempoh PKP. Sebagai kesimpulan, data yang dikumpulkan memberikan catatan awal mengenai barang penting yang dicari oleh pengguna yang mereka rasa dapat membantu mereka bertahan dalam tempoh PKP.