Kesan Pembelajaran Online di Musim Pandemik Covid-19 Terhadap Perkembangan Akhlak Pelajar - Marpuah, Siti; Mohammad Ghozali ,; Nur Kholis ,; Muhammad Najmi Hassan,; Lasmi, (Human Sustainability Procedia, 2022)
Pandemik covid 19 yang melanda seluruh dunia memberi kesan yang besar terhadap sistem pembelajaran, termasuk di Malaysia. Proses pembelajaran yang dilaksanakan secara online menyebabkan guru mengalami kesukaran untuk mengawal pelajar termasuk adab, akhlak dan tingkah laku mereka semasa belajar. Kajian ini bertujuan untuk melihat kesan pembelajaran secara online terhadap perkembangan akhlak pelajar. Pengkaji menggunakan pendekatan kuantitatif dengan mengedarkan borang soal selidik melalui google form. Hasil kajian menunjukkan bahawa pembelajaran secara online di musim pandemik Covid ini memberikan kesan positif dan negatif terhadap akhlak pelajar. Di antara kesan positifnya adalah pelajar dapat mendapatkan pelbagai bahan pembelajaran berkaitan akhlak seperti ceramah agama daripada website yang tersedia. Sedangkan kesan negatifnya terkadang ada sesetengah pelajar yang melayari website tidak baik ketika pembelajaran online dijalankan.