Adakah Inisiatif Perumahan Memenuhi Golongan Sasaran? - Rameli, Norizan; Salleh, Dani (Human Sustainability Procedia, 2023)
Inisiatif perumahan merupakan program jangka sederhana dan panjang kerajaan dalam meneruskan dasar dan strategi untuk meningkatkan aksesibiliti dan kuasa beli terutama isi rumah berpendapatan rendah dan sederhana untuk mempunyai rumah. Program perumahan yang disediakan oleh kerajaan pusat dan negeri menyediakan program peningkatan untuk menambah baik akses kepada keperluan asas perumahan. Artikel ini mengkaji program perumahan di Kuala Lumpur, Perak, Johor dan Pulau Pinang. Program perumahan yang dilaksanakan menjadi insiatif kepada golongan sasaran untuk membeli atau menyewa rumah mengikut kemampuan. Cabaran meningkatkan kemampuan dan kualiti perumahan perlu diberi keutamaan agar kesejahteraan hidup golongan sasaran ini tidak dipinggirkan.