Penghasilan Biogas: Proses Fermentasi Anaerobik Najis Lembu - Muhammad Syafiq Reduan Nor Lizam; Siti Nur Aqilah Jummary; Salman Syimir Husain; Kadis, Ghazali; Noor Azizah Sidek (Multidisciplinary Applied Research and Innovation, 2024)
Biogas adalah tenaga alternatif yang boleh diolah menjadi sumber tenaga di mana jumlahnya adalah banyak dan berada di sekeliling kita. Tumbuh-tumbuhan, sampah organik dan najis haiwan dapat menghasilkan biogas yang boleh dimanfaatkan sebagai sumber tenaga pengganti minyak, gas, kayu bakar dan bahan bakar di mana biogas merupakan sumber tenaga yang boleh diperbaharui. Penghasilan biogas ini telah banyak dijalankan dan digunakan di kawasan pedalaman, lebih-lebih lagi di negara Indonesia. Namun begitu, sistem yang dibina adalah kurang menitikberatkan faktor keselamatan. Gas yang mempunyai kemampuan menyalakan api hendaklah diberi perhatian dalam faktor keselamatan. Binaan sistem yang tidak berapa kukuh dan kemas boleh mengakibatkan sistem tersebut mengalami kegagalan seperti kebocoran dan kerosakan. Oleh itu, proses penghasilan biogas dikaji dengan membangunkan tangki yang direka bentuk khas untuk menjadi tempat penyimpanan najis lembu. Seterusnya, kehadiran biogas diuji dengan cara nyalaannya dan kaedah yang digunakan ialah proses fermentasi anaerobik. Najis lembu sebanyak 68 kg yang dicampurkan dengan air mengikut nisbah 1:1 akan dimasukkan ke dalam tangka dan proses seterusnya adalah menunggu biogas itu terhasil dari campuran tersebut. Mengikut kajian, masa minimum untuk menunggu biogas tersebut dihasilkan adalah sekurang-kurangnya 14 hari. Daripada uji kaji yang telah dijalankan, penghasilan biogas daripada campuran najis lembu dan air ini telah berjaya. Ujikaji yang dijalankan ini juga dapat menghasilkan biogas daripada najis lembu tanpa menggunakan mikrob tambahan mahupun pemangkin. Selepas menjalankan kajian yang sebenar, tangki yang direka juga dapat berfungsi dengan baik, iaitu dapat menyimpan najis lembu dengan baik tanpa berlakunya kebocoran.