Menerajui Masa Depan TVET: Mengupas Transformasi Digital - Mohamed Ali, Mohd Hatta; Affero Ismail; Syarizul Amri Mohd Dzulkifli; Noorazman Abdul Samad; Zawawi Mohamad; Mohd Hilmi Mohd Tahrir; Anwar Hafidzi (Multidisciplinary Applied Research and Innovation, 2024)
Kemunculan revolusi teknologi digital serta kepesatan inovasi ICT kini dirasai pada semua peringkat dan telah mendatangkan keperluan mendesak kearah transformasi digital. Apabila arus transformasi digital mensinergi landskap pendidikan pada tahap global, institusi Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) turut terkesan dan kini berada di tengah-tengah anjakan tersebut. Konvergensi kemajuan teknologi, kebangkitan industri baharu, dan evolusi dunia pekerjaan seterusnya memerlukan tindak balas yang mantap, terutamanya daripada sektor TVET. Memandangkan institusi TVET berhasrat untuk melengkapkan pelajar dengan kemahiran praktikal dan pengetahuan yang sejajar menurut permintaan pasaran industri, mereka memainkan peranan penting dalam merapatkan jurang kompetensi yang sering dicipta oleh revolusi digital. Oleh itu, kertas penyelidikan ini berusaha mengupas konteks impak transformasi digital terhadap TVET. Kajian dijalankan menggunakan pendekatan kualitatif dengan rekabentuk pemerhatian tidak berstruktur dan analisis dokumen awam. Hasilnya kajian ini menganalisis kesan mendalam impak transformasi digital terhadap dunia pekerjaan masa hadapan, kompetensi yang diperlukan, serta tindak balas strategik global serantau terhadap transformatif ini. Akhirnya timbul persoalan penyelidikan utama yang perlu diterokai tentang bagaimanakah institusi TVET boleh merancang dan melaksanakan transformasi digital secara berkesan untuk memenuhi permintaan yang semakin berkembang dalam era digital.