Mesin Mencuci Beras (MMB) - Wan Mohd Saidi, Wan Muhammad Faris Syahin; Mansor, Muhammad Badrul Fahmi; Muhamad Naim, Ahmad Naimdanish; Wagiman, Abdullah; Ismail, Suhairi (Multidisciplinary Applied Research and Innovation, 2025)
Projek ini bertujuan untuk membangunkan Mesin Mencuci Beras (MMB) yang dapat mengurangkan kebergantungan kepada tenaga kerja dan mengurangkan keletihan lengan yang sering dialami oleh pekerja di kedai makan dan perkhidmatan katering, dimana ianya adalah dua isu yang dikenal pasti sering dihadapi oleh pengusaha kedai makan dan katerer. Mesin ini direka bentuk untuk membasuh beras menggunakan sistem bermotor dan pelbagai mekanisma semi automatik. Skop projek melibatkan jenis beras putih tempatan dan import, dengan kapasiti cucian antara 1 hingga 3 kilogram dan penggunaan air sebanyak 7 liter setiap cucian. Dapatan kajian menunjukkan peningkatan kuantiti beras menyebabkan penurunan tahap kebersihan cucian. Secara keseluruhan, projek ini berjaya mencapai objektif yang ditetapkan dan berpotensi menyediakan penyelesaian praktikal bagi meningkatkan kecekapan operasi dan mengurangkan beban fizikal kepada pekerja makanan.