The Development of IoT Water pH Meter Tester for AOC Global Aquatics - Ramli, Muhammad Zulfahmi; Zulkefli, Muhammad Zul Ifwat; Ahmad Fadzil, Muhammad Fikri; Mohd Nazri, Ahmad Amin Farhan; Masandig, Hannes (Multidisciplinary Applied Research and Innovation, 2022)
Sistem ini merupakan pembangunan sistem penguji meter pH air yang berfungsi untuk menguji tahap kualiti air dan merawat air dengan meneutralkan nilai pH air. Projek ini dibangunkan khusus untuk menyediakan penguji meter pH air berasaskan IOT untuk Akurium. Sistem penguji pH Meter ini menyediakan kemudahan kepada pengguna untuk mendapatkan maklumat tentang bacaan pH air melalui server. Metodologi dan kaedah pembangunan yang digunakan dalam sistem ini ialah kaedah model Water Fall dan perisian yang digunakan ialah perisian Arduino IDE dan Node Red. Soal selidik yang telah dibuat telah mendapat maklum balas daripada 25 orang responden yang melibatkan 10 orang perempuan dan 15 orang lelaki yang mengetahui tentang sistem ini dan keputusannya ialah 90% responden menyukai sistem ini. Walaupun sistem ini mudah untuk mendapatkan bacaan pH air tetapi sistem ini perlu diperbaiki lagi dimasa hadapan seperti pum air modul aktif secara automatik menggunakan sensor dan mempunyai aplikasi khas untuk penguji meter pH air.