Kawalan Hibrid bagi Penjanaan Tenaga Solar dan Angin Menggunakan Arduino - Bin Jasmee, Khasyfee Ihtifazhuddin; Azman, Muhammad Aliff Hafeez; Zamri, Muhammad Harriz; Sidek, Azmi (Multidisciplinary Applied Research and Innovation, 2022)
Projek ini bertujuan mengkaji tentang penggunaan sumber tenaga boleh diperbaharui seperti tenaga solar dan angin bagi mengecas bateri 12 Volt sebagai alternatif sumber tenaga penjanaan kuasa. Pada masa yang sama, projek ini dijalankan bagi memanfaatkan sumber tenaga tidak terhad melalui sistem hibrid dan dikawal menggunakan mikropengawal(arduino) sekaligus membekalkan tenaga secara berterusan. Panel solar 12 volt dan turbin angin 12 volt digunakan sebagai komponen utama untuk janaan tenaga untuk pengecasan bateri. Terdapat beberapa keadaan utama yang membenarkan proses pengecasan bateri berlaku.Pengecasan bateri menggunakan tenaga solar berlaku8 pada waktu tengahari dan petang.Pada waktu tersebut, kadar masukan mencukupi untuk mengecas bateri iaitu 7 Volt. Pengecasan bateri menggunakan tenaga angin pula berlaku pada kadar kelajuan sama atau melebihi 22.75 km/j. Jumlah masukan bermula pada kelajuan ini mencukupi untuk mengecas bateri.