Kajian Kes Isu Pengajaran dan Pembelajaran Sewaktu Pandemik COVID19 di Sekolah Menengah Kebangsaan di Muar - Hairuddin Mohammad; Emedya Murniwaty Samsudin; Mardzulliana Zulkifli; Dalila Misman; Siti Khalijah Yaman (Multidisciplinary Applied Research and Innovation, 2022)
Wabak COVID19 yang melanda seluruh dunia memberi impak yang tinggi kepada pengajaran dan pembelajaran (P&P) di Malaysia. Justeru, penerapan P&P secara atas talian (Open Distance Learning – ODL) telah dilaksanakan segera. Berikutan ianya adalah situasi yang dianggap bukan kebiasaan, pelbagai isu adalah dijangkakan dari implementasi ini. Oleh itu, kajian ini dilakukan untuk mengupas isu-isu yang dihadapi dengan menfokuskan pandangan semasa/kini para pendidik dari dua Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) di Muar (SMK1 dan SMK2). Dua objektif kajian telah diutarakan iaitu; (1) mengenalpasti isu-isu yang wujud dari implementasi ODL, dan (2) menganalisa isu-isu yang wujud dari implementasi ODL terhadap SMK. Gabungan metodologi kualitatif-kuantitatif telah digunakan bagi mencapai objektif-objektif kajian. Hasilnya menunjukkan bahawa; (1) terdapat pelbagai isu-isu yang boleh wujud dari implementasi ODL, terutamanya dibahagikan kepada isu umum, isu pembelajaran dan pentaksiran, dan juga isu impak, dan (2) analisa menunjukkan bahawa isu-isu berkaitan P&P dan impak masih perlu diberikan perhatian mendalam, terutamanya terhadap dua SMK di dalam kajian kes ini.