Pembangunan Penjejak GPS Ternakan Berasaskan LoRaWAN - Abd Yazid, Annawallul Irbah; Azman, Muhammad Haziq Haikal; Mohd Halil , Muhammad Ikram; Saadon, Eddy Irwan Shah (Multidisciplinary Applied Research and Innovation, 2023)
Kesukaran mengesan haiwan peliharaan seperti lembu yang hilang dari kawasan padang ragut akan memberi kerugian yang besar kepada penternak. Projek ini bertujuan menjejak haiwan ternakan yang berkeliaran jauh dari kawasan ternakan dan menghalang haiwan daripada hilang. Projek LoRaWAN ini terdiri daripada LILYGO TTGO ESP32-Paxcounter LoRa 3.2 yang beroperasi sebagai Gerbang LoRa. Pelanggan LoRa memerlukan Mikro Pengawal Arduino dan Perisai LoRa RFM dan modul GPS Neo-6M. Pelanggan LoRa akan menghantar maklumat koordinat GPS ke Gerbang LoRa di mana koordinat yang diterima akan direkodkan dalam pelayan Favoriot secara berkala. Berdasarkan data yang diterima daripada prototype ia akan memberi koordinat semasa haiwan. Ianya akan memudahkan penternak untuk menjejak haiwan ternakan sekiranya haiwan tersebut hilang dari kawasan penternakan.