Mesin Baja Kompos - Syed Muhammad Nazrin Syed Ariff,; Wan Aniq Zikrie Wan Yusrie,; Meor Ahmad Heykal Abdul Halim,; ISMAIL, SUHAIRI; Mahmod Abd Hakim Mohamad,; Mohd Shahir Yahya, (Multidisciplinary Applied Research and Innovation, 2024)
Baja kompos adalah baja organik yang dihasilkan melalui penguraian bahan organik seperti sisa makanan dan sayuran, melibatkan mikrorganisma seperti bakteria dan cacing tanah. Baja ini kaya dengan nutrisi penting seperti nitrogen, fosforus, dan kalium yang memperbaiki kesuburan tanah dan pertumbuhan tanaman. Namun, proses pembuatan baja kompos tradisional memerlukan masa yang lama dan memerlukan mesin mahal. Artikel ini membincangkan pembangunan prototaip mesin baja kompos yang direka untuk mengatasi isu pengurusan sisa makanan dan pembuatan baja kompos dengan lebih berkesan. Masalah utama yang dikenalpasti adalah pengurusan sisa makanan di kawasan luar bandar yang tidak teratur. Untuk menangani masalah ini, mesin baja kompos dicadangkan untuk direka bentuk, yang akan mengisar dan mengaul sisa makanan menjadi baja kompos. Proses pembangunan melibatkan rekabentuk, pemilihan bahan dan fabrikasi. Mesin yang dihasilkan berjaya menggabungkan fungsi menghancurkan sisa makanan dan pencampuran bahan untuk menghasilkan baja. Pengujian menunjukkan mesin ini sesuai untuk kegunaan rumah dengan ukuran yang kompak, dan pengujian terhadap tanaman menunjukkan keberkesanan kompos yang dihasilkan dalam meningkatkan pertumbuhan pokok. Kesimpulannya, mesin baja kompos yang dibangunkan memenuhi objektif utama dalam memudahkan proses penguraian dan pencampuran sisa makanan, serta menawarkan penyelesaian praktikal untuk pengurusan sisa makanan dan pengeluaran baja kompos.