Mesin Menabur Biji Benih - Anas Naimullah Bin Mohd Shukri; Aminuddin Bin Jamalludin; Nur Fatin Adlina Ismail; Asril Rajo Mantari, Muhammad Hanafi (Multidisciplinary Applied Research and Innovation, 2024)
Pertanian sara diri merupakan salah satu jenis sistem pertanian yang terdapat di Malaysia yang memfokuskan kepada penternakan makanan asas yang dijalankan oleh masyarakat yang tinggal di penempatan tertentu. Proses menabur biji benih mengambil masa yang lama dan memenatkan. Oleh itu, satu mesin menabur biji benih yang dapat mengurangkan penggunaan tenaga manusia selain menjimatkan masa adalah amat diperlukan. Objektif utama projek ini adalah untuk mereka bentuk dan membina mesin automatik untuk menyemai benih sfera dengan isipadu maksimum kurang daripada 20 mm3. Keperluan mesin ialah ia mesti bergerak tanpa henti melebihi 100 m. Mesin ini menggunakan motor power window arus terus 12 V daripada Proton Wira dan bateri 12 V yang boleh dicas semula untuk menjanai mesin ini. Mesin ini menyasarkan petani kecil yang mempunyai keluasan kurang daripada dua hektar dan mesin ini beroperasi di atas permukaan rata. Hasil daripada uji lari yang telah dijalankan menggunakan benih kacang hijau, mesin ini mampu bergerak pada kelajuan purata 2.5 ms-1 pada permukaan rata dan berumput dan mengambil masa kira-kira 40 saat untuk jarak 100 m.