Alat Pengupas Sabut Kelapa Tua - Khairun Anuar, Haziq Azfar; Mohd Auli, Muhammad Haziq; Mat Zin, Ahmad Faiz; Asril Rajo Mantari, Muhammad Hanafi (Multidisciplinary Applied Research and Innovation, 2025)
Alat Pengupas Sabut Kelapa Tua ini dibangunkan bagi meningkatkan kecekapan proses pengupasan kelapa dengan penggunaan tenaga manusia yang minimum tanpa memerlukan sumber elektrik. Dalam industri pertanian, khususnya bagi pengusaha kecil, kaedah tradisional menggunakan mata tajak bukan sahaja memakan masa sehingga 120 saat bagi sebiji kelapa, malah berisiko tinggi menyebabkan kecederaan. Projek ini bertujuan menghasilkan alat yang lebih selamat, mudah digunakan, serta mampu mengupas sebiji kelapa dalam masa kurang daripada satu minit. Dibina menggunakan bahan mudah didapati dengan teknik fabrikasi ringkas, ujilari menunjukkan alat ini mampu mengupas sebiji kelapa dalam 54 saat dan lima biji kelapa tua dalam 240 saat. Analisis ini membuktikan alat ini dua kali lebih pantas berbanding kaedah tradisional, meskipun sedikit perlahan daripada mesin separa automatik.