Kajian Kes: Kajian Kualiti Air antara Air Bukit, Air Paip, dan Air Bawah Tanah untuk Kegunaan Harian - Saiful Nizam, Adriana Syafiqah; Faizul, Ahmad Fahim Qayyum; Ibrahim, NurQistina Balqis; Kaamin, Masiri (Multidisciplinary Applied Research and Innovation, 2026)
Sumber air seperti air paip, air bukit dan air bawah tanah sangat penting untuk menyokong aktiviti harian seperti pertanian, kegunaan domestik dan perindustrian. Namun, pelbagai aktiviti manusia telah menyumbang kepada pencemaran sumber-sumber ini, sekali gus menjejaskan kualiti air secara semula jadi dan mewujudkan risiko kepada kesihatan serta alam sekitar. Kajian ini dijalankan bagi menilai tiga sumber air tersebut yang digunakan oleh penduduk Kampung Lubok Bongor khususnya pada musim tengkujuh. Sampel air dikumpulkan dan dianalisis menggunakan empat parameter utama iaitu pH, DO, COD, dan AN berdasarkan Piawaian Kualiti Air Negara. Hasil kajian menunjukkan bahawa air paip mencatatkan kualiti air yang tertinggi dengan klasifikasi “cemerlang”, manakala air bukit dan air bawah tanah berada dalam kategori “baik” kerana mencatat nilai COD yang melebihi standard.