Sistem Fertigasi Automatik - Samsuddin, Mohd Ihsan Hidsham; Shamsul Kamal, Arief Naqiuddin; Ahmad Kamal, Muhammad Daniel; Tengku Ibrahim, Tengku Nadzlin (Multidisciplinary Applied Research and Innovation, 2022)
Matlamat Sistem Fertigasi Automatik adalah untuk meletakkan sistem sokongan pengambilan keputusan untuk pengurusan penanaman. Dengan memberi mereka kelebihan kemajuan teknologi, pertanian pintar bertujuan untuk mengurangkan beban kerja pekerja ladang yang berat, sehingga meningkatkan kualiti hidup mereka. Sistem ini terdiri daripada aplikasi mudah alih untuk Android untuk memudahkan pengaksesan data dari jauh dan tempat data dapat disimpan dengan mudah. Selain itu, ia juga menggunakan NodeMCU, penderia kelembapan, penderia DHT11 dan servo motor untuk lebih banyak fungsi dan mengambil lebih banyak data dapat dikumpulkan. Akhir sekali, untuk penyiraman air dan pembajaan, fertigasi titis akan digunakan untuk memastikan tanamannya subur. Teknologi ini dapat menjimatkan masa dan mengurangkan tenaga kerja. Ia juga dapat menjadikan sistem pertanian lebih cekap dalam penjimatan air.