ARCulia: Perkembangan Realiti Augmented (AR) untuk Memudahkan Kanak-kanak Diskalkulia Mempelajari Konsep Matematik dan Pengiraan - Mohamad Rodzi, Nur Syazwani; Mohd Osman Jailani, Nuratikah; Mohd Saupi, Muhammad Amin; Jofri, Muhammad Hanif (Multidisciplinary Applied Research and Innovation, 2022)
Aplikasi ini merupakan pengembangan pengujian pengalaman interaktif Augmented Realiti dari persekitaran dunia nyata yang digunakan untuk memberikan akses yang baik untuk belajar dengan cara yang menyenangkan, yang merupakan lingkungan 3 Dimensi untuk berbagai gaya pembelajaran, terutama untuk anak-anak diskalkulia. Statistik kanak-kanak dengan diskalculia di Malaysia menunjukkan kekurangan, namun, selalu ada banyak orang yang menderita masalah ini, menyebabkan mereka ketinggalan daripada orang normal. Program ini, sebaliknya, menggunakan pembangunan berdasarkan penanda untuk memastikan bahawa maklumat maya ditampilkan. Laporan ini akan melalui penghasilan Aplikasi Pembelajaran ARCulia untuk Kanak-kanak Diskalkulia. Metodologi yang telah digunakan untuk penggunaan sistem ini adalah kaedah model ADDIE dan perisian utama yang digunakan untuk membuat aplikasi ini adalah Unity3D. Unity3D adalah platform silang yang kuat yang memiliki mesin 3D yang digunakan untuk mengembangkan permainan, aplikasi, web, dll. Aplikasi yang dibuat diuji oleh pelbagai orang, dan penemuan menunjukkan bahawa program ini mungkin bermanfaat bagi mereka yang menderita diskalkulia .