Kajian Kaedah Penyelenggaraan Bangunan dan Sistem Perkhidmatan Bangunan yang Bersesuain Selepas Berlakunya Bencana Banjir - MUHAMMAD HAZMAN BIN JALI, (Progress in Engineering Application and Technology, 2023)
ABSTRAKKejadian banjir di Malaysia telah memberikan kesan buruk terhadap orang awam, alam sekitar dan bangunan. Antara masalah yang akan timbul selepas bencana banjir ialah kerosakan pada struktur bangunan dan sistem perkhidmatan bangunan. Kajian ini bertujuan mengenalpasti kerosakan dan mengenalpasti kaedah membaiki struktur bangunan dan sistem perkhidmatan bangunan selepas berlakunya bencana banjir. Kajian ini dijalankan dengan menggunakan kaedah hibrid iaitu gabungan di antara kaedah kualitatif dan kuantitatif. Borang soal selidik diedar kepada 351 mangsa yang mewakili populasi kajian iaitu sebanyak 3751 mangsa banjir taman sri muda, shah alam, selangor yang ditempatkan di 21 pusat pemindahan banjir seksyen 25 Shah Alam bagi mendapatkan maklumat mengenai kerosakan struktur bangunan dan sistem perkhidmatan bangunan selepas banjir. Borang soal selidik juga diedarkan kepada 6 orang pakar mengenai penyelenggaraaan bangunan bagi mengumpul maklumat mengenai kaedah membaiki kerosakan struktur bangunan dan sistem perkhidmatan bangunan selepas berlakunya bencana banjir. Kaji selidik ini juga melibatkan sesi temubual 2 orang pensyarah UTHM bagi mendapatkan pandangan yang lebih jelas mengenai perkara ini. Dia akhir kajian, penyelidik dapat memilih kaedah pembaikan terbaik berdasarkan kepada setiap permasalahan struktur bangunan dan sistem perkhidmatan bangunan yang berlaku. Sebagai kesimpulan kajian ini amatlah penting sebagai panduan kepada kerja pembaikan yang akan dilakukan oleh pemilik kediaman dan kontrakror penyelenggaraan bangunan selepas bencana banjir.ABSTRACT Flood events in Malaysia have had a negative impact on the public, the environment and buildings. Among the problems that will arise after a flood disaster is damage to building structures and building service systems. This study aims to identify damage and identify methods of repairing building structures and building service systems after the occurrence of a flood disaster. This study was conducted using a hybrid method which is a combination of qualitative and quantitative methods. Questionnaires were distributed to 351 victims representing the study population, which is a total of 3751 flood victims of Taman Sri Muda, Shah Alam, Selangor who were placed in 21 flood evacuation centers in Section 25 Shah Alam to obtain information on damage to building structures and building service systems after the flood. Questionnaires were also distributed to 6 experts on building maintenance to collect information on methods of repairing damage to building structures and building service systems after a flood disaster. This survey also involved an interview session with 2 UTHM lecturers to get a clearer view on this matter. At the end of the study, the researcher was able to choose the best repair method based on each problem of the building structure and the building service system that occurred. In conclusion, this study is very important as a guide to the repair work that will be done by the home owners and building maintenance contractors after the flood disaster.