Pembangunan E - Modul Pembelajaran Asas Ni Multisim - Azman, Ahmad Hanis; Ab Rahman, Azmanirah (Research and Innovation in Technical and Vocational Education and Training, 2022)
During pandemic Covid-19, practical learning for electronic subjects was implemented online using NI Multisim software. However, students had to learn the software themselves because no guide was provided. Therefore, this study aims to develop an E-module for Basic Learning to assist students in learning the basics related to NI Multisim. This e-module was developed based on the ADDIE model to conduct the entire study more systematically. There are three main objectives for the production of this module: designing E-modules, developing E-modules, and evaluating the usability of E-modules from an expert perspective. The study results found that the E-module development process meets the VAK learning style. In addition, the E-modules produced also have appropriate content, interesting multimedia elements, and technical aspects that work well. Overall, the production of the NI Multisim basic learning E-module has been successfully developed according to the set objectives.Semasa penularan Covid-19, pembelajaran amali bagi subjek elektronik dilaksakan secara dalam talian menggunakan perisian NI Multisim. Namun begitu pelajar terpaksa mempelajari sendiri perisian tersebut berikutan tiada panduan yang disediakan. Oleh itu, tujuan kajian ini dilaksanakan adalah untuk membangunkan E-modul Pembelajaran Asas NI Multisim bagi membantu pelajar dalam mempelajari secara asas berkaitan dengan NI Multisim. E-modul ini dibangunkan berasaskan model ADDIE bagi menjalankan keseluruhan kajian ini dengan lebih sistematik. Bagi penghasilan modul ini, terdapat tiga objektif utama iaitu, merekabentuk E-modul, membangunkan E-modul dan menilai kebolehgunaan E-modul dari perspektif pakar. Hasil dapatan kajian mendapati bahawa proses pembangunan E-modul memenuhi gaya pembelajaran VAK. Selain itu, E-modul yang dihasilkan juga mempunyai isi kandungan yang sesuai, elemen multimedia yang menarik serta aspek teknikal yang berfungsi dengan baik. Secara keseluruhannya, penghasilan E-modul pembelajaran asas NI Multisim telah dibangunkan dengan jayanya mengikut objektif yang telah ditetapkan