Tingkah Laku Pembelian Rumah bagi Kawasan Perumahan yang Berdekatan dengan Sekolah - Ishak, Ishafizah; Md Ariffin, Khadijah; Sani Inusa Milala; Md Ariffin, Latifah (Research in Management of Technology and Business, 2026)
Kajian ini dijalankan bagi meneliti faktor-faktor yang mempengaruhi keputusan pembelian rumah kediaman berdekatan dengan sekolah serta menganalisis hubungan antara jarak sekolah dengan nilai hartanah di daerah Batu Pahat, Johor. Dalam era peningkatan penyertaan wanita dalam sektor pekerjaan dan perubahan gaya hidup masyarakat bandar, akses mudah kepada kemudahan pendidikan menjadi keutamaan utama bagi keluarga muda. Walaupun sekolah diakui sebagai salah satu ameniti sosial kritikal, kajian empirikal mengenai pengaruh lokasinya terhadap keputusan pembelian rumah di Malaysia masih terhad. Kajian ini menggunakan pendekatan kuantitatif dengan data primer diperoleh melalui edaran borang soal selidik kepada 108 responden yang tinggal atau merancang untuk membeli rumah berhampiran sekolah. Data sekunder turut digunakan bagi menyokong dapatan utama, termasuk laporan pasaran hartanah daripada National Property Information Centre (NAPIC), laporan tahunan Knight Frank, 2022, serta garis panduan pembangunan bandar mesra keluarga daripada PLANMalaysia (2021). Analisis data dijalankan menggunakan perisian IBM SPSS versi 29 dengan kaedah analisis deskriptif, korelasi Pearson, dan regresi bagi mengenal pasti hubungan serta tahap pengaruh antara pembolehubah yang dikaji. Hasil kajian dijangka menunjukkan bahawa faktor seperti lokasi, kemudahan, keselamatan, dan reputasi pemaju memainkan peranan penting dalam keputusan pembelian rumah. Selain itu, jarak rumah dengan sekolah dijangka mempunyai hubungan signifikan terhadap nilai pasaran hartanah, sejajar dengan dapatan kajian terdahulu oleh Yusof et al. 2017, Alias et al. 2020, serta kajian antarabangsa oleh Black 1999 dan Gibbons & Machin 2003, 2006. Secara keseluruhannya, kajian ini diharapkan dapat menyumbang kepada literatur akademik mengenai hubungan antara sekolah dan pasaran hartanah di Malaysia, serta memberi manfaat praktikal kepada pemaju perumahan, agensi hartanah, pembuat dasar, dan pembeli rumah dalam merancang strategi pembangunan serta membuat keputusan yang lebih strategik dan mesra keluarga.