Perbandingan Kadar Sewa Bangunan Pejabat Binaan Khas (Purpose-Built Offices) Berstatus Koridor Raya Multimedia (Multimedia Super Corridor) dan Bukan Berstatus MSC: Kajian Kes di Puchong, Selangor: PBO MSC - MOHSEN, MASFALIZA (Research in Management of Technology and Business, 2023)
Pada 1 Ogos 1996, Perdana Menteri Malaysia keempat, Tun Dr. Mahathir Mohamad telah mengumumkan rancangan pembangunan teknologi maklumat yang dinamakan Koridor Raya Multimedia (Multimedia Super Corridor (MSC)). Status MSC Malaysia adalah pengiktirafan oleh kerajaan Malaysia melalui Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (Malaysia Digital Economy Corporation (MDeC)). Status MSC boleh dimohon untuk bangunan pejabat binaan khas (Purpose-built Office (PBO)) yang merupakan salah satu bangunan pejabat yang mempunyai fungsi tersendiri dan disokong oleh perkhidmatan lain. Objektif kajian adalah untuk mengenalpasti kriteria bagi mendapatkan pengiktirafan bangunan PBO berstatus MSC dan mengkaji perbezaan kadar sewa PBO berstatus MSC dan PBO bukan berstatus MSC. Kawasan kajian kes yang dipilih adalah di Puchong, Selangor. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif dengan melakukan temu bual bersama responden di syarikat MDEC dan semakan dokumen dari Pusat Maklumat Harta Tanah Negara. Hasil dapatan kajian telah mengenalpasti kriteria bagi mendapatkan pengiktirafan bangunan PBO berstatus MSC serta perbezaan kadar sewa PBO berstatus MSC dan PBO bukan berstatus MSC. Kajian ini dapat membantu pihak kerajaan, pemaju dan pelabur harta tanah dalam pembinaan dan pelaburan bangunan PBO berstatus MSC. Selain itu, kajian ini juga telah menunjukkan perbandingan di antara kadar sewa bangunan PBO yang diiktiraf status MSC dan bangunan PBO yang diiktiraf status MSC yang memberi manfaat kepada pihak penyewa.