Mengkaji Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Pembelajaran atas Talian Pelajar di UTHM : To investigate online learning among student in UTHM - Barahim, Siti Nor Hasimah; Alina Shamsuddin (Research in Management of Technology and Business, 2023)
Pembelajaran atas talian pelajar di UTHM adalah sangat penting dalam kehidupan pelajar yang masih mengamalkan sistem pembelajaran atas talian. Tujuan kajian ini dilakukan adalah untuk mengenalpasti tahap pembelajaran atas talian, mengenalpasti prestasi pembelajaran pelajar dan mengenalpasti hubungan antara tahap pembelajaran pelajar dengan prestasi pembelajaran pelajar. Pernyataan masalah adalah prestasi pelajar semasa pembelajaran secara online terjejas dan masalah dalam menggunakan platform pembelajaran dan pengajaran secara online. Kajian ini menggunakan kaedah kuantitatif untuk mengutip data melalui “google form” yang akan diedarkan kepada responden sebagai borang soal selidik. Sebanyak populasi sebanyak 13,000 orang dan sampel sebanyak 375 orang yang dikumpul melalui soal selidik dan responden terdiri daripada pelajar UTHM induk. Jawapan responden dikira menggunakan SPSS versi 26 untuk mendapatkan nilai kajian rintis, kajian sebenar, analisis deskriptif, ujian normaliti dan ujian kolerasi. Dapatan kajian menunjukkan bahawa faktor-faktor yang mempengaruhi pembelajaran atas talian seperti kualiti sistem dan maklumat, personaliti pensyarah, minat pelajar dan literasi komputer adalah sangat penting dalam menjayakan pembelajaran atas talian yang dapat memberi fokus kepada pelajar dalam pelajaran dan juga pensyarah. Selain itu, tahap prestasi pembelajaran pelajar seperti tahap kesihatan mental, pengaruh sosial dan peranan pensyarah memberikan impak terhadap prestasi pembelajaran pelajar dimana ketiga-tiga perkara ini jika dapat dikawal dengan baik, maka pelajar juga mudah untuk menerima ilmu dan meningkatkan prestasi pembelajaran mereka.