Hubungan antara Kepercayaan dan Penerimaan Kawalan dalam Perdagangan Sosial. - Md Daud, Aina Radhiah; Salim, Siti Aisyah (Research in Management of Technology and Business, 2023)
Abstract: Social commerce is the sale of products or services through social media platforms. Unlike traditional commerce where consumers typically interact on shopping sites face-to-face, social commerce involves online communities that support user interaction and user-generated content. Current research also only focuses on consumer behavior. From the perspective of the role of social media as a medium of social commerce, there is still a lack of research, especially among students in Malaysia. Thus, this study aims to identify the level of trust and acceptance of control, the level of purchase intention, and the relationship between the level of trust and acceptance of control on purchase intention in social commerce. This study has collected data from 170 respondents among students at UTHM. The sample was collected based on quantitative research methods where self-administered questionnaires and online surveys will be used. All data collected was analyzed using the Statistical Package for Social Science (SPSS) to develop a quantitative report presented in the form of frequency, percentage, mean and standard deviation. As a result, all variables have a significant relationship with online purchase intention and Acceptance of Control has the highest correlation coefficient of 0.790. Abstrak: Perdagangan sosial adalah penjualan produk atau perkhidmatan melalui platform media sosial. Tidak seperti perdagangan tradisional di mana pengguna biasanya berinteraksi di tapak membeli-belah secara bersemuka, perdagangan sosial melibatkan komuniti dalam talian yang menyokong interaksi pengguna dan kandungan janaan pengguna. Kajian semasa juga hanya memfokuskan kepada tingkah laku pengguna. Dari perspektif peranan media sosial sebagai medium perdagangan sosial masih kurang kajian terutamanya dalam kalangan mahasiswa/i di Malaysia. Justeru, kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti tahap kepercayaan dan penerimaan kawalan, tahap niat membeli, dan hubungan antara tahap kepercayaan dan penerimaan kawalan terhadap niat membeli dalam perdagangan sosial. Kajian ini telah mengumpul data daripada 170 orang responden dalam kalangan pelajar di UTHM. Sampel dikumpul berdasarkan kaedah penyelidikan kuantitatif di mana soal selidik ditadbir sendiri dan tinjauan dalam talian akan digunakan. Semua data yang dikumpul dianalisis menggunakan Statistical Package for Social Science (SPSS) untuk membangunkan laporan kuantitatif yang dipersembahkan dalam bentuk kekerapan, peratusan, min dan sisihan piawai. Hasilnya, semua pembolehubah mempunyai hubungan yang signifikan dengan niat membeli dalam talian dan Penerimaan Kawalan mempunyai pekali korelasi tertinggi iaitu 0.790.