Fenomena Ketidakpadanan (Mismatch) Dalam Pasaran Harta Tanah Kediaman - Wan Yusoff, Wan Zahari; Omar, Abdul Jalil; Shamsudin, Zarina (Research in Management of Technology and Business, 2023)
Abstrak: Ketidakpadanan antara permintaan dan penawaran dalam pasaran harta tanah memberi impak yang ketara kepada ekonomi negara. Permintaan perumahan di Selangor semakin meningkat, sejajar dengan pertambahan bilangan penduduk samada dari segi migrasi atau pun kelahiran. Bilangan rakyat yang tidak memiliki rumah juga adalah tinggi, sejajar dengan peningkatan permintaan. Namun demikian bilangan unit perumahan yang tidak terjual adalah tinggi (overhang). Permintaan terhadap rumah mampu milik di bawah RM300,000 adalah tinggi. Bagaimanapun majoriti rumah yang ditawarkan adalah berada di luar paras kemampuan rakyat. Ini menyebabkan berlakunya lambakan harta tanah yang tidak terjual kerana ketidakpadanan pasaran. Kajian ini dijalankan untuk mengkaji faktor-faktor yang menyumbang kepada fenomena ketidakpadanan pasaran harta tanah serta mengkaji strategi yang berkesan dalam mengatasi isu ketidakpadanan ini. Metodologi kajian adalah melalui kaedah kuantitatif dan kaedah kualitatif. Data sekunder diperolehi daripada Laporan Pasaran Harta dan laporan NAPIC serta laporan Statistik Perumahan yang diterbitkan oleh Jabatan Statistik dan Jabatan Perumahan Negara. Manakala data primer diperolehi melalui instrumen temu bual ke atas empat (4) orang pakar harta tanah terpilih. Hasil kajian dapat mengenal pasti faktor-faktor yang yang menyumbang kepada fenomena ketidakpadanan harta tanah. Strategi dan cadangan mengatasi turut dibincangkan dalam kajian ini. Kajian ini memberi manfaat kepada pembuat dasar dan polisi perumahan serta kepada pemaju perumahan di Selangor dan Malaysia amnya.