Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Tahap Penerimaan Teknologi dalam kalangan Pengusaha Kecil dan Sederhana Industri Kerepek di Parit Raja - Mohamad Ghazali, Nurulain Najwa Binti; Yusoff, Mohd Zarir (Research in Management of Technology and Business, 2023)
Bagi meningkatkan lagi penglibatan usahawan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) dalam sektor perniagaan, pelbagai usaha telah dipertingkatkan di Malaysia selaras dengan objektif kerajaan untuk melonjakkan ekonomi negara. Penglibatan usahawan PKS dalam perniagaan yang berkaitan teknologi adalah kurang memberangsangkan. Usahawan masih belum menggunakan sepenuhnya keupayaan teknologi untuk meneroka pasaran baharu dan pasaran global melalui perusahaan dan pemasaran berasaskan teknologi. Ini menunjukkan bagaimana penggunaan teknologi oleh usahawan masih tidak mencapai matlamat kerajaan. Sikap positif, sokongan sosial, dan kawalan tingkah laku yang berkesan semuanya menyumbang kepada kejayaan pelaksanaan niat dan tingkah laku sebenar. Terdapat 38 orang responden yang terdiri daripada usahawan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) kesemuanya. Data yang dikumpul daripada sumber utama dianalisis menggunakan pendekatan deskriptif dan korelasi (iaitu soal selidik). Alat analisis data utama untuk kajian kuantitatif ialah Statistical Process for Social Sciences (SPSS). Keputusan menunjukkan bahawa terdapat tahap sikap, norma subjektif, dan persepsi kawalan tingkah laku yang tinggi. Hubungan antara pembolehubah bebas dan bersandar adalah signifikan.