Perbandingan Kadar Sewa Bangunan Pejabat Binaan Khas (Purpose-Built Offices) Berstatus Koridor Raya Multimedia (Multimedia Super Corridor) dan Bukan Berstatus MSC: Kajian Kes di Puchong, Selangor: PBO MSC - MOHSEN, MASFALIZA (Research in Management of Technology and Business, 2023)
Pada 1 Ogos 1996, Perdana Menteri Malaysia keempat, Tun Dr. Mahathir Mohamadtelah mengumumkan rancangan pembangunan teknologi maklumat yang dinamakan KoridorRaya Multimedia (Multimedia Super Corridor (MSC)). Status MSC Malaysia adalahpengiktirafan oleh kerajaan Malaysia melalui Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MalaysiaDigital Economy Corporation (MDeC)). Status MSC boleh dimohon untuk bangunan pejabatbinaan khas (Purpose-built Office (PBO)) yang merupakan salah satu bangunan pejabat yangmempunyai fungsi tersendiri dan disokong oleh perkhidmatan lain. Objektif kajian adalahuntuk mengenalpasti kriteria bagi mendapatkan pengiktirafan bangunan PBO berstatus MSCdan mengkaji perbezaan kadar sewa PBO berstatus MSC dan PBO bukan berstatus MSC.Kawasan kajian kes yang dipilih adalah di Puchong, Selangor. Kajian ini menggunakan kaedahkualitatif dengan melakukan temu bual bersama responden di syarikat MDEC dan semakandokumen dari Pusat Maklumat Harta Tanah Negara. Hasil dapatan kajian telah mengenalpastikriteria bagi mendapatkan pengiktirafan bangunan PBO berstatus MSC serta perbezaan kadarsewa PBO berstatus MSC dan PBO bukan berstatus MSC. Kajian ini dapat membantu pihakkerajaan, pemaju dan pelabur harta tanah dalam pembinaan dan pelaburan bangunan PBOberstatus MSC. Selain itu, kajian ini juga telah menunjukkan perbandingan di antara kadar sewabangunan PBO yang diiktiraf status MSC dan bangunan PBO yang diiktiraf status MSC yangmemberi manfaat kepada pihak penyewa.