Mengkaji Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Pembelajaran atas Talian Pelajar di UTHM : To investigate online learning among student in UTHM - Barahim, Siti Nor Hasimah; Alina Shamsuddin, (Research in Management of Technology and Business, 2023)
Pembelajaran atas talian pelajar di UTHM adalah sangat penting dalamkehidupan pelajar yang masih mengamalkan sistem pembelajaran atas talian. Tujuankajian ini dilakukan adalah untuk mengenalpasti tahap pembelajaran atas talian,mengenalpasti prestasi pembelajaran pelajar dan mengenalpasti hubungan antaratahap pembelajaran pelajar dengan prestasi pembelajaran pelajar. Pernyataan masalahadalah prestasi pelajar semasa pembelajaran secara online terjejas dan masalah dalammenggunakan platform pembelajaran dan pengajaran secara online. Kajian inimenggunakan kaedah kuantitatif untuk mengutip data melalui “google form” yangakan diedarkan kepada responden sebagai borang soal selidik. Sebanyak populasisebanyak 13,000 orang dan sampel sebanyak 375 orang yang dikumpul melalui soalselidik dan responden terdiri daripada pelajar UTHM induk. Jawapan respondendikira menggunakan SPSS versi 26 untuk mendapatkan nilai kajian rintis, kajiansebenar, analisis deskriptif, ujian normaliti dan ujian kolerasi. Dapatan kajianmenunjukkan bahawa faktor-faktor yang mempengaruhi pembelajaran atas talianseperti kualiti sistem dan maklumat, personaliti pensyarah, minat pelajar dan literasikomputer adalah sangat penting dalam menjayakan pembelajaran atas talian yangdapat memberi fokus kepada pelajar dalam pelajaran dan juga pensyarah. Selain itu,tahap prestasi pembelajaran pelajar seperti tahap kesihatan mental, pengaruh sosialdan peranan pensyarah memberikan impak terhadap prestasi pembelajaran pelajardimana ketiga-tiga perkara ini jika dapat dikawal dengan baik, maka pelajar jugamudah untuk menerima ilmu dan meningkatkan prestasi pembelajaran mereka.