Persepsi Ibubapa Terhadap Tahap Keselamatan Penunggang Basikal di Kalangan Pelajar Sekolah Rendah di Pasir Mas, Kelantan - Amran, Nur Syahirah; Ab. Ghani, Ahmad Raqib (Recent Trends in Civil Engineering and Built Environment, 2021)
Abstrak Di sekolah, keselamatan jalan raya merupakan perkara yang sangat penting untuk melindungi dan mengelakkan daripada berlakunya kemalangan ke atas diri pelajar di Malaysia. Kajian ini berkaitan dengan tahap keselamatan jalan raya penunggang basikal dalam kalangan pelajar sekolah rendah di bandar dan luar bandar. Tujuan kajian ini untuk mengenalpasti elemen-elemen yang mempengaruhi tahap keselamatan pelajar sekolah rendah yang menunggang basikal ke sekolah dan menilai tahap keselamatan penunggang basikal di sekolah bandar dan sekolah luar bandar. Kawasan kajian melibatkan seluruh kawasan Jajahan Pasir Mas, Kelantan. Jumlah minimum sampel yang digunakan adalah seramai 376 orang, ianya melibatkan ibubapa atau penjaga. Penglibatan sumber data adalah data sekunder dan data primer. Dalam kajian ini kaedah soal selidik merupakan data primer, dan data sekunder diperoleh melalui kajian perpustakaan, dokumen rasmi, laporan dan jurnal daripada sumber elektronik. Data dianalisis menggunakan kaedah skala likert dan skala guttman. Abstract: In schools, road safety is a very important thing in order to protect and use the occurrence of accidents on students in Malaysia. This study road safety of cyclists in urban and rural primary school students. The purposes of this study were to identify the elements of safety of primary school students who ride bicycles to school. and cyclist safety in urban and rural schools. Study area of the whole area of Pasir Mas District, Kelantan. The minimum number of samples used was 376 people, using parents or guardians. Data sources involvement is secondary data and primary data. In this study the questionnaire method are the primary data, and the secondary data through library research, official documents, reports and journals of electronic sources. Data were analysed using Likert scale and Guttmann scale methods.